Toeristische kaart

Geschiedenis

De Singalese bevolking vestigde zich aan het einde van de 6e eeuw v. Chr. In het huidige Sri Lanka, waarschijnlijk vanuit Noord India. In de 3e eeuw v. Chr. ontwikkelde zich een hoogstaande boeddhistische beschaving, met invloedrijke koninkrijken in de steden Anuradhapura (200 voor Christus Tot 1000 na Christus) en Polonnaruwa (1070 tot 1200 na Christus) In de 14e eeuw werd vanuit Zuid India een Tamil koninkrijk gevormd in het Noorden. Van 1505 tot 1658 hadden de Portugezen de heerschappij over het eiland. In 1602 deed de Nederlander Joris Spilbergen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (V.O.C.) Ceylon aan. Van 1656 tot 1796 voerde de V.O.C. het bewind over grote delen van het eiland. In 1796 namen de Engelsen het bestuur over. Op 4 februari 1948 verkreeg Ceylon als 'dominion' binnen het Britse Gemenebest de onafhankelijkheid. In 1972 werd Ceylon uitgeroepen tot de onafhankelijke republiek Sri Lanka. In 1978 werd een nieuwe grondwet aangenomen en werd de officiële naam 'Democratic Socialist Republic of Sri Lanka'. De strijd tussen de grootste bevolkingsgroep van Sri Lanka, de overwegend boeddhistische Singalezen, en de belangrijke minderheid, de voornamelijk hindoeïstische Tamils, begon in het bijzonder na 1956, toen een politiek werd gevoerd ten voordele van de Singalezen. Na ernstige rellen in de zomer van 1983 ontstond aan de Tamil-zijde één grote militante groep, de Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE), die gewapend bleef strijden voor een onafhankelijke staat. Het conflict heeft inmiddels aan meer dan 65.000 mensen het leven gekost. In februari 2002 is een bestand gesloten tussen de LTTE en de regering van Sri Lanka. Vredesbesprekingen onder Noorse bemiddeling verkeren sinds april 2003 echter in een impasse. Ook de tsunami in december 2005 heeft beide partijen niet nader tot elkaar gebracht.

Bevolking

Ongeveer 75% van de bevolking van Sri Lanka is Singalees, een andere grote bevolkingsgroep zijn de Tamils, die ongeveer 18% van de bevolking uitmaken en voornamelijk in het noorden en oosten van het land wonen. Verder zijn er nog de Sri Lankaanse Moren, die ongeveer 7% van de bevolking uitmaken, de Burghers van gemengde Europese afkomst, en de Veddah (of Wanniyala-Aetto), de laatste afstammelingen van oude volkeren.

Klimaat

Door zijn ligging dicht bij de evenaar, kent het eiland een tropisch moessonklimaat. Het klimaat wordt beïnvloed door de bergketens midden op het eiland en door de elk half jaar wisselende moessonwind. De zuidwestmoesson of ‘yala’ waait van half mei tot eind september vanuit het zuidwesten naar het lagedrukgebied ten noordoosten van het eiland. Van oktober tot eind april waait de noordoostmoesson of ‘maha’, precies uit de tegenovergestelde richting, namelijk vanuit het noordoosten. Dit fenomeen wordt veroorzaakt door het verschuiven van de plaats met de laagste luchtdruk rond de evenaar.
In de lage gebieden is de temperatuur het hoogst. Aan de kust is het wat koeler door de zeewind en in de bergen is de temperatuur het aangenaamst. Over het algemeen heeft Sri Lanka echter het hele jaar door gelijkmatige temperaturen die variëren van 26-30°C. Zo is de gemiddelde temperatuur van de hoofdstad Colombo aan de westkust gemiddeld 27°C, met een temperatuurverschil van maar twee graden tussen de koudste en warmste maand.
Aan de (zuid)westzijde brengen de zuidwest- en de noordoostmoesson veel regen (1480-2240 mm; in Colombo valt per jaar gemiddeld 2365 mm regen); de droogste maand is hier februari, de natste maand is mei.
Het laagland in het noorden en oosten, alsmede het oostelijk deel van het centrale hoogland vormen een droge zone: hier wordt de regen hoofdzakelijk door de noordoostmoesson gebracht en gedurende de zuidwestmoesson komt een - vaak ernstige – droogteperiode van mei tot juli voor. In totaal valt er nog geen 1000 mm per jaar, waar door de enorme verdamping niet veel van overblijft. Moessonregens vallen meestal in de vorm van hevige, maar korte buien.
Januari is de koudste maand, april en mei zijn de warmste. Hoog in de bergen kan het in december en januari wel eens licht vriezen.

Religie en bijgeloof

Volgens de census van 2001 is 69,1% van de bevolking boeddhistisch (hoofdzakelijk theravada-boeddhisten, voornamelijk Singalezen), 7,1% hindoe (hoofdzakelijk Tamils), 7,6% is moslim (voornamelijk soennitisch) en 6,2% is christelijk (hoofdzakelijk rooms-katholieken). De overige 10% had de vraag niet beantwoord of kon de vraag niet beantwoorden.De census kon echter in Tamilgebieden die niet onder regeringscontrole stonden niet of niet goed uitgevoerd worden. Deze gebieden worden voornamelijk bewoond door hindoes, waardoor dat cijfer mogelijk zo'n 15% bedraagt.

Betalen met geld

Locale valuta:

Biljetten:RS 1000-500-100-50-20 – 10 – 5

Munten: RS 5-2 en 1 en Cents 50-25-10-5-2 en 1


Naast de Sri Lanka Roepie wordt de US Dollar geadviseerd.
1,00 euro  =  157,35 LKR    (Sri Lankaanse Roepie) (15/06/2011)
Muntjes zijn er ook, maar die zult u sporadisch tegenkomen. De Rupee mag niet worden in- of uitgevoerd en eventueel overgebleven Rupees kunt u op de luchthaven van Colombo terugwisselen.
U dient dan wel het reçu te bewaren, waaruit blijkt dat u ook daadwerkelijk gewisseld heeft.

Contant geld en reischeques:

Op de luchthaven kunt u al wisselen. Travellercheques, in kleine coupures, niet groter dan € 50, zijn praktisch overal in te wisselen en hebben als voordeel dat ze verzekerd zijn tegen verlies en diefstal. Goed in geval van nood, maar niet echt noodzakelijk meer, omdat u bijna overal kunt pinnen.
De euro is bij de Srilankanen goed bekend, want zij proberen voortduren hun euromuntjes van tips bij u terug te wisselen in Rupees. Onderweg is in elke redelijke plaats wel een bank te vinden, waar u euro's kunt wisselen. Wisselen kan ook in de hotels, maar dan is de koers vaak veel slechter.

Bankpassen en creditcards:

Pinnen kunt u al op het vliegveld en in bijna alle andere plaatsen in het land. Creditcards (VISA en Mastercard) worden in de meeste hotels en betere restaurants geaccepteerd, echter niet bij kleine bedragen of op markten.
Om betalingen te kunnen doen met uw creditcard, heeft u een pincode nodig, vergeet deze a.u.b. niet!
Vaak wordt het bedrag dat de creditcardmaatschappij aan de winkelier berekend weer aan u doorberekend, vandaar soms een toeslag bij het betalen met een creditcard. Het mag niet, maar het gebeurdt wel!  Het opnemen van contant geld met een creditcard is niet mogelijk.

Vergeet de pincode, ook van uw creditcard, niet!

Indien u onderweg gebruik maakt van uw creditcard of uw pinpas is het van het grootste belang dat u uw pas of kaart niet uit het oog verliest. Het komt helaas maar al te vaak voor dat de gegevens van uw kaart gekopieerd worden en dat er daarna betalingen mee worden verricht.
Let er daarom op dat niemand uw pincode kan zien als u betaalt of geld opneemt met uw pinpas. Frauderen met creditcards is niet altijd uit te sluiten en elke creditcard maatschappij is daarvoor verzekerd, maar door alert te zijn kunt u een heleboel problemen voorkomen
In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van uw drankjes en maaltijden goed na, zodat u weet waar u voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. Demolreizen kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

Wisselmogelijkheden buitenlands geld:

Wissel uw buitenlands geld uitsluitend bij officiële banken, wisselkantoren en hotels die hiervoor een autorisatie hebben van de overheid. De omwisselingen buitenlands geld worden vastgelegd en de kwitanties/formulieren moeten worden bewaard tot na de uitreis.
Wissel nooit op straat of de z.g. zwarte markt!

Aanvullende deviezenbepalingen:

De in- en uitvoer van locale valuta is gemaximeerd op Sri Lanka Rupees 1.000. De invoer van Vreemde Valuta moet vanaf een tegenwaarde van US Dollar 10.000 worden aangegeven. De uitvoer is beperkt tot het bij binnenkomst aangegeven bedrag onder aftrek van de omgewisselde bedragen.

Afdingen

Net als in heel Azië is afdingen in Sri Lanka heel gewoon en ook een soort sport. Blijf vooral vriendelijk tegen de mensen, met lachen komt u een heel eind. Op plaatsen waar veel toeristen komen is de vraagprijs hoog en moet u zeker sterk afdingen.

Post , Internet en Telefonie

Bij postkantoren en hotelrecepties kunt u rechtstreeks telefoneren naar België, echter meestal niet vanaf de hotelkamer. Houdt u er rekening mee dat de hotelreceptie, waar u ook een “collect call” kunt aanvragen, een behoorlijk bedrag extra rekent aan bemiddelingskosten.
Mobiel bellen is en blijft duur, maar bijna overal goed mogelijk. Check, voor vertrek, wel eerst de mogelijkheden (en vooral de kosten) bij uw provider.
In de grotere steden is E-mail tegenwoordig redelijk mogelijk, maar de verbindingen zijn zeer traag.
In de hotels onderweg zijn maar zelden internetverbindingen aanwezig.
E-mail: In plaatsen als Negombo en Kandy zijn enkele e-mailkantoortjes. Vraag ook daar eerst naar de prijs. E-mailen is meer en meer in opkomst.
Ook in veel hotels kunt u gebruik maken van internetcomputers, doch daar liggen de tarieven beduidend hoger.
Postzegels koopt u op het postkantoor, waar u ook uw post afgeeft.
Gebruikt de brievenbussen op straat of de mailboxen in de hotels nooit!
Uw aanzichtkaarten komen dan zeker NIET aan. Zelf afgeven op het postkantoor is de beste optie.
(of vragen of de bijrijder dat voor u wil doen)
Geeft u zelf uw post af, dan moet u zien dat de postzegels afgestempeld worden! Dan bent u er (bijna) zeker van dat uw post aankomt. (Lucht)post is tussen de 6 dagen en 2 weken onderweg.

Veiligheid

Sri Lanka is een relatief veilig land. Toch dient u ook hier, net als overal ter wereld, goed te letten op uw bagage. Zeker wanneer u ronddoolt in smalle steegjes, drukke winkelstraten en op stations moet u extra op uw spullen passen.
Uw paspoort, uw geld en credietkaarten kunt u het beste opbergen in een kluisje in het hotel. Waardevolle sieraden kunt u het beste thuislaten en vervangen door goedkope imitaties.
Raakt u deze kwijt, dan is er zeker geen man overboord!

Tijdsverschil

Zomertijd: 4 uur vroeger dan België
Wintertijd: 5 uur vroeger  dan België

Fotograferen en filmen

U kunt in Sri Lanka naar hartelust fotograferen: prachtige landschappen, kleurrijke markten, bedrijvige stations en nog veel meer. Wanneer u de lokale bevolking wilt fotograferen is het gepast om van tevoren toestemming te vragen. Het zijn trotse mensen, die er echt voor gaan poseren en de foto graag van u willen hebben. Maar het kost u meestal wel een paar rupee, zeker als u een olifant met zijn drijver laat poseren. Het fotograferen van vliegvelden en militaire objecten is pertinent niet toegestaan.
Film- en fotomateriaal en batterijen kunt u het beste uit België meenemen, want wat u kunt kopen is vaak niet van recente datum of slecht opgeslagen. In de kustplaatsen zou u voor weinig geld uw foto’s kunnen laten ontwikkelen, maar eerst even de kwaliteit controleren!

Algemene informatie digitale fotografie:

In veel landen heeft digitale fotografie een enorme opgang gemaakt en is het gebruik van fotorolletjes sterk afgenomen. Digitaal is makkelijk en u kunt dan ook ongestoord, waar ter wereld u ook reist, honderden foto’s maken. Dat vraagt om voldoende opslagruimte, maar door het aantal verschillende Sandisk-systemen zijn die, in veel landen, zeker niet altijd zomaar verkrijgbaar. Ons advies is dan ook om voldoende GB’s van huis uit mee te nemen.
Voor een reis door, bijv. een deel van Azië, is 1 GB zeker NIETgenoeg, bovendien is daar heel veel namaak op de markt. Goedkope, niet van echt te onderscheiden, SD-card, die het even doen en het dan gewoon opgeven. U bent uw foto’s gewoon kwijt.
Is de nood aan de man: Koop die sticks dan ook zeker niet zomaar even op straat, maar in een echte (ja, soms duurdere) fotowinkel.
De prijzen van diverse type Sandisk(SD-card) zijn de afgelopen jaren (hier in België) zeer sterk gedaald en voor ongeveer €20,- koopt u, afhankelijk van het systeem, al een SD-card van 4 of 8 GB. Prijzen, die bijv. in Azië op veel plaatsen niet haalbaar zijn vanwege een luxebelasting, die op dit soort dingen geheven wordt. Op zo’n stick zet u, afhankelijk van uw camera-instellingen, zonder problemen vele honderden foto’s. Advies: voldoende GB van huis uit meenemen!

Telefoneren

Telefoon: Wat de telefoon betreft: er zijn verschillende kantoortjes aan de straatkant waar je naar het buitenland kunt bellen. Vraag van tevoren even naar de prijs per minuut; 's avonds laat is het vaak goedkoper. Bellen in de hotels is stukken duurder. Houd rekening met het tijdsverschil met Europa, als je met vrienden of familie wilt bellen.
Ook vanuit de hotels kun je bellen, maar dat is stukken duurder. Informeer in dat geval bij de hotelreceptie even van tevoren naar de tarieven, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Het internationale toegangsnummer van België 0032, gevolgd door het netnummer zonder 0 en dan het abonneenummer. Het internationale toegangsnummer van Sri Lanka is 0094.

Eten en drinken

De Srilankaanse keuken is vrij uitgebreid, bekend om de rice and curries en het hoofdbestanddeel bestaat vanzelfsprekend uit rijst, aangevuld met diverse bijgerechten van vis, vlees en groenten. Rijst vormt het hoofdbestanddeel van de Srilankese keuken. De Srilankanen eten 's ochtends vaak al rijst. Bij het ontbijt worden ook geregeld pannenkoeken van rijstmeel gegeten, de zogenaamde 'hoppers'. Aangevuld met enkele curries vormen zij een prima start in de dag. Onder Engelse koloniale invloed werd ook op Sri Lanka het traditionele ontbijt geïntroduceerd: wit brood, toast, eieren en jam. Daarbij wordt bijna altijd thee geserveerd.
Sommige gerechten zijn scherp gekruid, maar de mildere curries zijn bijzonder smaakvol.
Bij de hoofdgerechten wordt onderscheid gemaakt tussen de rode, witte en zwarte curries waarvan de rode curry de pittigste is.
Kruidnagels, nootmuskaat en peper zijn ingrediënten voor een groot aantal maaltijden. Veel van de specerijen komen vers van de grote specerijentuinen.
In de hotels staan ook veel westerse gerechten op de kaart en aan de kust wordt veel verse vis of schaal/schelpdieren gegeten, die dagelijks aangevoerd worden van de vele vismarkten, die daar te vinden zijn.
Fruit is er in alle soorten en maten, u zult de meest exotische varianten tegenkomen, maar ananas, banaan, mango en watermeloen zijn toch wel de belangrijkste. Geniet ook van de verse fruitsappen!
Het kraanwater in Sri Lanka is zeker niet voor consumptie geschikt. U kunt overal flessen mineraalwater kopen en op veel hotelkamers staan thermoskannen met, bruikbaar, gekookt water voor u klaar.
De traditionele Ceylon thee wordt veel gedronken, hoewel de Srilankanen deze het liefst met veel melk en veel suiker drinken. Koffie, matig van kwaliteit, is in de hotels en restaurants ook verkrijgbaar.
Lion’s is het lokale biermerk, dat uit grote flessen geschonken wordt. De nationale volksdrank op Sri Lanka is de 'arrack' (palmdestillaat), een soort whiskey, die u zowel met ijs als gemixt met jus of cola kunt bestellen
Tijdens poya-day (volle maan) is het bedrijven officieel niet toegestaan om alcoholische dranken te serveren. Dit geldt ook voor een aantal andere feestdagen.

Elektriciteit

Er is een wisselstroom van 220-240 Volt en de stopcontacten zijn 3-polig. Af en toe zijn er stroomstoringen, maar dan springt de generator van het hotel na enige minuten aan.
In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen eenvoudig opladen, maar daar is hier dus een zgn. “wereldstekker” voor nodig. Soms zijn deze in bruikleen bij de receptie van uw hotel verkrijgbaar.
Het is geen overbodige luxe een goede zaklantaarn bij je te steken, wanneer je 's avonds uit wandelen gaat. Het grote aantal gaten, bulten en greppels in en langs de wegen kan voor lelijke verrassingen zorgen als plotseling het straatlicht wegvalt.

Taal

Op Sri Lanka zijn de officiële talen het Singhalees en het Tamil. Met Engels kunt je echter vrijwel overal in Sri Lanka terecht.
Sri Lanka kent twee officiële talen; het Indo-Arische Singalees of Sinhala (sinds 1965) en het Dravidische Tamil. Andere talen zijn het Engels, het Sri Lankaans Maleis, het Sri Lankaans Indo-Portugees en het bijna uitgestorven Veddah.

Onderwijs

Sri Lanka heeft een goed georganiseerd onderwijssysteem en daardoor een van de laagste percentages analfabeten van Azië.
Na 1975 zijn alle scholen genationaliseerd en het gratis onderwijs is verplicht voor kinderen van 5 tot 14 jaar. De vroegere plantage-scholen, waar veel Tamil-kinderen les krijgen, staan niet erg hoog aangeschreven. Het analfabetisme onder de India-Tamils ligt dan ook fors hoger.
Naast de normale basisscholen zijn er ook nog enkele honderden boeddhistische Pirvena-scholen, waar boeddhistische monniken opgeleid worden. Afhankelijk waar de school ligt, wordt er in het basisonderwijs les gegeven in het Singalees of in het Tamil.
De eerste universiteit werd in 1942 geopend in Peradeniya, in de buurt van Kandy. Op dit moment telt Sri Lanka twaalf universiteiten en een open universiteit. Op bijna alle universiteiten wordt les gegeven in de Engelse taal. Veel studenten van bemiddelde ouders laten hun kinderen studeren in Australië, Canada en de Verenigde Staten.

Cultuurverschillen

Gewoonten en gebruiken

De cultuurverschillen tussen Europeanen en Sri Lankanen zijn zo groot dat je er een heel boek aan zou kunnen wijden. Hieronder zijn er een paar punten uitgepikt, die van direct en dagelijks belang zijn bij je omgang met de eilandbewoners.

Ja en Nee:

Misschien is het meest verwarrende praktische cultuurverschil tussen Sri Lanka en West-Europa wel het gebruik van ja en nee. Om te beginnen wordt 'ja' niet aangeduid door te knikken, maar door de kin snel heen en weer te bewegen, waardoor het hoofd gaat 'wiebelen' (moet je beslist eens proberen). Ten tweede heeft 'ja', gewiebeld of gesproken een veel bredere betekenis. Naast 'ja' kan het 'jaja' betekenen, ofwel 'het is begrepen', of zelfs zoiets als 'dat klopt vermoedelijk' of 'ik heb u verstaan, maar ik ben niet geïnteresseerd in wat u zegt'. 'Ja' is daarom een veel te ongrijpbaar antwoord, wanneer geuit door een Sri Lankaan. 'Nee' is een woord dat de Sri Lankanen niet lekker op de tong ligt. Als ze je er neutrale informatie mee kunnen verstrekken dan zullen ze dat nog wel doen, bijvoorbeeld door 'nee' te antwoorden op de vraag of de bus naar Colombo hier stopt. Maar geef een Sri Lankaan een dropje en negen van de tien zullen het smerig vinden maar de kans dat je op de vraag 'vind je het lekker?' het antwoord 'nee' zult krijgen, is heel klein.

Beleefdheidsregels:

Bezoeken aan alle heiligdommen, zelfs in ruïneuze staat dienen blootshoofds te gebeuren en op blote voeten. Foto's van een toerist voor een boeddhabeeld worden niet op prijs gesteld. Korte broeken voor volwassen mannen vinden de Sri Lankanen eigenlijk belachelijk, broeken gedragen door vrouwen schandelijk. Sri Lankanen kleden zich graag formeel voor belangrijke gebeurtenissen. Mocht je worden uitgenodigd voor bijvoorbeeld een huwelijk, vraag dan naar eventuele kledingvoorschriften. Naakt en topless baden is verboden. Een monnik mag niet worden aangeraakt. Als je wilt, kun je de Sri Lankaanse groet uitbrengen, waarbij je de beide handen gestrekt tegen elkaar gedrukt voor je houdt. Hoe hoger je de handen houdt, hoe meer respect je toont. Monniken mogen trouwens geen geld aannemen, wel voedsel of iets te drinken. Vanzelfsprekend zijn niet alle monniken recht in de leer.

Links en rechts:

De rechterhand dient in Sri Lanka om te eten, de linkerhand om het achterwerk te wassen. Mocht je aan de maaltijd zitten met de eilandbewoners en je voedsel met de hand eten, doe dat dan zoveel mogelijk met de rechterhand. Verwisseling van de handen tijdens het eten wordt door Sri Lankanen als vies ervaren. Met de linkerhand raak je in principe ook niemand aan.

Afspraken:

Wij komen uit een uiterst jachtige cultuur waar tijd geld is en afspraken punctueel dienen te worden nagekomen, omdat anders het schema van de rest van de dag in duigen valt. Sri Lankanen hebben daar niet zo'n last van. Niet dat ze persé te laat komen, het kan ook zijn dat ze toch niets beters te doen hadden en een uur te vroeg komen.

Vervoer

Het verkeer in Sri Lanka kan het beste worden vergeleken met een mierenhoop. Auto’s, brommers, fietsen, bussen, ossenkarren, tuk tuks en voetgangers bepalen het straatbeeld. Er wordt volgens Engelse traditie links gereden en een claxon is absoluut noodzakelijk!
De ‘highway’ is een, voor onze begrippen, provinciale weg, die door alle vervoersmiddelen wordt gebruikt. Een afstand van enkele kilometers, zeker rond Colombo, kost daardoor enorm veel tijd, maar daar staat tegenover dat u uw ogen uitkijkt!
Het is absoluut af te raden om in Sri Lanka zelf een auto te huren en te besturen. Bij ieder hotel is een taxi of busje met (Engelsprekende) chauffeur te huur, die u voor relatief weinig geld rondrijdt. Ook hier geldt weer dat u moet afdingen op de prijs en vooral de betreffende auto vooraf even gaan bekijken!
De treinverbindingen in Sri Lanka zijn goed, zwaar gesubsidieerd en daardoor zeer goedkoop.
Maar u moet geen haast hebben, want het is hier heel gewoon als een trein een uur te laat komt of soms helemaal niet komt opdagen! Een treinreis voert u, natuurlijk afhankelijk van het gebied, door de mooiste delen van dit prachtige, maar zeer arme, land.
Zo ziet u delen waar u met de bus niet kunt komen en het is absoluut de moeite waard om eens een ritje met de, meestal zwaar verwaarloosde, trein te maken!
U komt dan echt in aanraking met de, zeer hartelijke, bevolking!

De tuk tuk

Wat is een tuk tuk? Een tuk tuk is een soort luxe brommer met 3 wielen, een achterbankje en een overkapping. De zijkanten kunnen, als het regent met en plastic flap dicht gemaakt worden. Dan zit je lekker droog. Tuk tuks zijn super wendbaar, ze kunnen bijna om hun as draaien.
Vanwege de slechte wegen, kuilen, gaten, hobbels, scheuren, ongeasfalteerde stukken, krijg je als je mee rijdt een soort van gratis massage. Je hobbelt, bobbelt en schudt alle kanten op. Iedere spier wordt behandeld. Echte een luxe!
In Sri Lanka is er een overschot aan tuk tuks. Alleen in het dorp Unawatuna rijden er al 300 in het rond. In grotere plaatsten krioelen ze als mieren over de weg. Ze schieten alle kanten op, een grappig gezicht. Het grootste gedeelte van een tuk tuk is geen eigendom. Ze worden gehuurd van een bedrijf. Het verschil is duidelijk te zien. Een tuk tuk die eigendom is, altijd schoon, goed onderhouden en meestal versierd met tierlantijntjes. Gezien het grote overschot is duidelijk dat er geen fatsoenlijke boterham met het rijden valt te verdienen.

Telefoonnummers en adressen

Ambassade in België

Ambassade Sri Lanka
Avenue Jules Lejeune 27
1050 Brussels
Tel 02 344 55 85
Fax 02 344 67 37
secretariat@srilankaembassy.be
www.srilankaembassy.be

Belgische ambassade in Sri Lanka

Ereconsulaat Colombo

Police Park Terrace, 3/1
Colombo 5 -
Sri Lanka
Tel. + (94) (11) 250.43.51
Fax + (94) (11) 250.43.52
E-mail: consul.belgium@unilink.lk
De Ereconsuls van België hebben zelden de Belgische nationaliteit. Ze spreken niet altijd onze landstalen en hebben meestal eigen beroepsbezigheden. Ze oefenen het ambt van Ereconsul op vrijwillige basis uit en worden er niet voor betaald. Voor bepaalde vragen zullen zij u, indien nodig, doorverwijzen naar de ambassade of het beroepsconsulaat van België waaronder ze ressorteren.
Openingsuren voor het publiek:
van maandag tot vrijdag :    08u.30 tot 12u.00  en 13u.30  tot 16u.00
Buiten openingsuren en enkel  in geval van nood : Tel. : (0084) 91 322 15 00

Toeristische dienst

Internet site : http://www.srilankatourism.org

terug inhoud